Kategoriat
PoJo tiedottaa

Pohjoinen tarvitsee journalisteja

Pohjois-Suomen Journalistien kannanotto
28.3.2023

Journalismista pidettävä kiinni myös taloudellisesti vaikeina aikoina

Mahdollisuudet tehdä journalismia on turvattava Pohjois-Suomessa.

Pohjoisessa elävillä ihmisillä on oikeus tietää, mitä omassa kotikunnassa ja kotimaakunnassa tapahtuu. Juuri näistä asioista paikalliset lehdet ja toimittajat kertovat. 

Alueellisilla tiedotusvälineillä on merkittävä tehtävä alueellisen identiteetin ja kulttuurin rakentajina. Paikallisista asioista uutisointi ei onnistu ilman toimittajia ja paikallisia toimituksia. 

Pohjoissuomalaista hyvää journalismia tarvitaan myös valtakunnallisesti, jotta pohjoinen ei jää julkisen keskustelun ulkopuolelle. 

Pohjois-Suomessa ilmestyvien lehtien omistus on keskittynyt Kaleva 365:een ja Hilla Groupiin. Viime vuosina Kalevassa on käyty yt-neuvotteluja, nykyisin muutosneuvotteluja miltei vuosittain. Yhtiön omistamista maakunta-, paikallis- ja kaupunkilehdistä on irtisanottu kymmeniä journalistista työtä tekeviä ihmisiä.

Irtisanomisiin ja paperilehden ilmestymispäivien vähenemiseen johtaneita muutosneuvotteluita on käyty myös Hilla Groupissa, joka julkaisee kahta maakuntalehteä: Keskipohjanmaata ja Kainuun Sanomia. Lisäksi yhtiö julkaisee useita paikallislehtiä Pohjois-Suomessa.

Pohjois-Suomen Journalistit (PoJo) vaatii, että journalismista ja laadukkaasta uutistoiminnasta pidetään kiinni myös taloudellisesti vaikeina aikoina. Jos laadukkaan sisällön tekijöitä ei ole, mediayhtiöillä ei ole mitään myytävää. Laadukas sisältö ei ole julkaisukanavasta kiinni.

Työnantajien on huolehdittava työrauhasta, jotta toimittajat voivat keskittyä työhönsä, eikä heidän tarvitse pelätä seuraavia muutosneuvotteluita ja irtisanomisia. Toistuvat muutosneuvottelut eivät lisää työhyvinvointia. 

Kyse on alan tulevaisuudesta. Nuoret journalistit eivät hakeudu kuihtumisen kierteessä olevalle alalle, alueelle ja mediataloihin. Jo nyt kesätoimittajien rekrytointi on muuttunut vaikeammaksi.  Lisäksi alalla olevat pohtivat yhä useammin alan vaihtoa. 

Tämä ei ole kenenkään etu, ei journalismin eikä mediatalojen. 

Vetoamme mediatalojen päättäjiin, että mahdollisia säästöjä haettaisiin sellaisilla ratkaisuilla, jotka eivät automaattisesti vähennä toimittajien määrää ja johda sisältöjen leikkaamiseen ja vähentämiseen.

Lisätiedot:
Minna Akimo
PoJon puheenjohtaja
minna.akimo@gmail.com

Satavuotias Pohjois-Suomen Journalistit on Suomen Journalistiliiton jäsenyhdistys. PoJolla on vajaat viisisataa jäsentä, jotka työskentelevät Pohjois-Suomen alueella toimittajina, kuvaajina, graafikoina ja vapaina toimittajina.