Sonka

Sonka sijaitsee Sonkajärven rannalla.

Sonka on viihtyisä mökki Sonkajärven rannalla osoitteessa Leppiniementie 370, 97240 Sonka. Mökki sijaitsee 35 kilometrin päässä Rovaniemen keskustasta länteen, Pellon suuntaan.

Mökki on tunnelmallinen 1970-luvun omakotitalo rauhallisessa ja kauniissa paikassa, vaarojen ja metsien ympäröimän Sonkajärven rannalla.
Talo on 2006-2008 remontoitu täysin sekä ulkoa että sisältä, ja se on ympärivuotisessa käytössä.

Mökkiä voivat vuokrata yhdistyksen jäsenten lisäksi muutkin Suomen Journalistiliiton jäsenet.

Varustus

Mökissä on olohuone, jossa on takka, kaksi makuuhuonetta, keittiö, saunaosasto ja vessa.

Makuusijoja on yhteensä seitsemälle, kun sekä 120-senttisen runkopatjan että olohuoneen vuodesohvan laskee kahdelle. Lisäksi on kaksi varapatjaa.

Mukaan on otettava omat liinavaatteet ja pyyhkeet.

Viihde-elektroniikkaa on matkaradio ja pieni televisio, joka on varustettu dvd-soittimella.

Keittiössä jenkkijääkaappi, liesi, mikroaaltouuni, kahvinkeitin, vedenkeitin ja leivänpaahdin. Ruoanlaittoon on perusvälineet ja -astiasto. Mökin vesi on juomakelpoista.

Sauna lämpiää puilla. Suihku- ja muu käyttövesi saadaan lämminvesivaraajasta.

Mökillä on perussiivousvälineet ja vessa- sekä talouspaperit.

Ohjeet mökille löydät täältä.

Kesällä

Kesähuveihin löytyy lasikuituinen soutuvene. Muutamia aikuisten pelastusliivejä on talon puolesta, mutta omia kannattaa varata mukaan ainakin lapsille.

Mökillä on katiska ja mato-onkia. Verkkojakin saa uittaa.

Sonkajärvellä (pituus enimmillään noin 3,5 km) on sekä Metsähallituksen että yksityistä vesialuetta. PoJo on Songan kalastuskunnan jäsen, joten myös yksityisvesillä voi kalastella. Vesialueen kartan saa tarvittaessa Lapin Kansasta, kun hakee avaimen. Verkkomerkit pitäisi löytyä mökiltä, ajantasaisen tilanteen voi tarkistaa hoitokunnalta.

Mökillä on omaa hiekkarantaa ja vesi on pitkästi matalaa, joten siinä voivat myös lapset uida.  

Vain 2 kilometrin päässä on hieno retkipaikka Möötikkärakka, korkea kallio, jolta avautuu komea näköala Sonkajärven yli. Sinne vie merkitty vajaan kilometrin mittainen reitti, joka on varustettu portain sekä osittain pitkoksin. Lähtöpaikkana toimii parkkialue Leppiniementien varressa.

Lähiympäristössä on myös marja- ja sienimaita. Päiväretkikohteita voi hakea Rovaniemen kaupungin luontokohteita esittelevältä Etiäinen.fi-sivustolta. Esimerkiksi Karhunulkilta avautuu hienot näkymät.

Talvella

Järven jäällä ja lähiseudun metsissä on tilaa hiihtää umpista tai kelkan jälkeä, kevättalvella kenties latuakin. Lähin laavupaikka on naapurissa Oitolanrannassa ja sitä ylläpitää Songan kyläyhdistys.

Songan kylällä, noin 4 kilometrin päässä sijaitsee hoidettu 2 kilometrin mittainen kuntolatu. Rovaniemellä tarjolla on kaupungin laaja latuverkosto.

Lähin matkailunähtävyys on Arcticsnowhotel.fi Lehtojärvellä, noin 8 kilometriä Rovaniemen suuntaan.

Muuta

Lähin kauppa, huoltoasema ja ravintola sijaitsevat Sinetässä, noin 15 kilometriä Rovaniemen suuntaan.

Vuokraus

Vuonna 2023 viikko maksaa PoJo:n jäsenille 200 euroa ja vuorokausi 45 euroa. Muilta SJL:n jäseniltä veloitetaan viikosta 400 euroa ja vuorokaudesta 90 euroa.

Varausvuorokausi vaihtuu kello 18.00.

Lemmikit ovat sallittuja, mutta tällöin toivotaan erityistä huolellisuutta loppusiivouksessa.

Maksu suoritetaan hyvissä ajoin ennen varauksen alkamista PoJon tilille Oma Säästöpankkiin FI81 4108 0010 3397 06. Pankin BIC on ITELFIHH.

Varaukset: pssy.sonka@gmail.com tai p. 050 416 9852 / Lapin Kansan uutistoimitus.

Ilmoitathan mahdollisista puutteista mökin hoitokunnalle:
Veera Vasara, pssy.sonka@gmail.com,
Outi Torvinen outitorv@hotmail.com tai
Sinikka Pylkkänen sinikka.pylkkanen@lapinkansa.fi.